Erith Park, Kent

VELFAC glazing has been installed at the award winning Erith Park development in south London, described by architects Broadway Malyan as a ‘transformational regeneration project’.

erith-park-680x350.jpg
Photo: fotohaus

Share this page:
 

The 622 unit development, from Orbit Homes and Wates Living Space, features four low rise apartment buildings and 140 family homes, offered for affordable rents, shared ownership and outright sale. VELFAC composite aluminium / wood glazing is installed across Erith Park, with large glazed units and casement doors prominent features in the facades of both housing and apartment blocks. The glazing also brings light and style to interior spaces, helping achieve the ‘wow on a budget’ brief specified by Orbit Homes.

Excellent thermal performance
The low U-values offered by standard VELFAC glazing helped Erith Park achieve Code for Sustainable Homes Level 4. Triple glazed units were also specified for key locations to provide higher performance acoustic insulation – vital for higher density living. All opening window units are reversible, to allow cleaning from the inside, while the external aluminium frame needs no repainting for the lifetime of the window unit.

Ideal for housing developments
The VELFAC composite system is ideal for residential developments as it offers excellent durability and low maintenance performance, combined with a slim frame designed to maximise natural light. The inner wood frame is highly popular with residents for its warmth and character, while excellent insulation also means no cold spots or draughts, allowing full use of floorspace right up to the glass.

Erith Park is now considered a catalyst for regeneration across the area and as a result was named RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) 2016 London Regeneration Project of the Year; the project was also shortlisted for a 2016 National Housing Award.

Facts

Sector: Residential / regeneration

Architect: Broadway Malyan

Client: Orbit Homes / Wates Living Space

Photographer: fotohaus