Bohunt School, Worthing

Extensive VELFAC composite glazing ensures impressive design impact, maximum daylight and low maintenance performance at Bohunt School in Worthing.

Bohunt School, Worthing
 
Share this page:
 

The new build, ‘state of the art’ school, designed by ECE Architecture, comprises an impressive 6,000m2 teaching block and 1,300m2 sports hall which together provide a range of ‘dynamic learning environments’ for over 900 students. VELFAC windows are installed across the school, bringing natural light and efficient ventilation into the three-storey teaching building - wrapped around an inner atrium - and to the two-storey multi-use sports hall.

Bohunt School’s striking monochrome exterior features ribbon-runs of full-height VELFAC aluminium / timber windows, with large units also combined to create the fully glazed ground floor entrance.

Durable, external aluminium framing, finished in black, provides a direct contrast with white rendered walls, while clear lacquered internal timber frames add character to learning spaces and complement pale wood fixtures and fittings.

The slim VELFAC frame (only 54mm) is also used to increase daylight throughout the school, especially in the sports hall and atrium where large, high-level windows flood the interior with natural light. Motorised and manual window units are combined (with all units retaining identical sightlines) to provide precise, easy to use ventilation in both individual classrooms and in communal areas.

Bohunt School joins an impressive portfolio of educational projects, across the UK, where VELFAC has been specified for its combination of energy efficient performance, high quality / low maintenance construction, and distinctive design. VELFAC windows are also engineered to actively improve the indoor climate by maximising natural light and improving ventilation, both essential to a successful school building.

Bohunt School opened for students in 2016, and in the same year won a Distinction in Building Award from Worthing Borough Council.

Facts

Sector: Education

Architect: ECE Architecture

Client: West Sussex County Council

Specified for:

  • Design versatility – different frame finishes inside and out
  • Slim frames / maximum natural light
  • Low maintenance composite frame design
  • Range of ventilation strategies